Bez obzira da li hrana koju pripremate dolazi iz vaše bašte, sa pijace ili iz supermarketa, njeno pravilno skladištenje obezbeđuju kvalitet i bezbednost. Ponekad nije tako očigledno gde određene namirnice treba držati kako bi se produžila njihova svežina. Za većinu svežih namirnica, kao što je sirovo meso ili mleko znamo, ali postoje i neke za koje nikada ne biste rekli da je bolje držati ih u frižideru.
Uz pravu temperaturu, ne iznad 4oC, kečap, orasi i suvo voće vam mogu trajati čak i do šest meseci. Evo spiska namirnica koje mnogi od nas drže na pultu ili u ostavi, a zapravo bi trebalo da ih skladište u rashladnim vitrinama ili frižiderima.
Nakon sušenja, procenat vode odnosno vlage u voću će se smanjiti, pa će se samim tim ono i sporije kvariti.Ukoliko ga pritom i pravilno skladištite i čuvate na pravoj temperaturi, možete mu dodatno produžiti svežinu i rok trajanja. Držite ga u glavnom odeljku vašeg frižidera ili u fiokama za voće.
Na primer, savremeni Bosch frižideri sa no frost tehnologijom imaju posebne Crisp zone fioke sa regulacijom vlažnosti vazduha kako bi se voću i povrću koje se ostavlja u njima dodatno produžila svežina. Pored toga, postoje i Fresh zone fioke sa prosečnom temperaturom od oko 3oC, pogodne za skladištenje mesa, voća i povrća. Zato iskoristite mogućnosti koje vam daje savremena tehnika i produžite svežinu voću i povrću.
Ponekad se dogodi da banane koje kupujete u supermarketima budu zelene. To je sasvim normalno, jer se one baš takve, zelene, i beru i delimično sazrevaju tokom transporta. Međutim, često se dogodi da one sazru na vašem stolu, a vi naravno ne možete da ih pojedete sve odjednom.
Ako ste kupili ili već imate u kuhinji zrele banane, odložite ih u frižider. Na taj način sačuvaćete ih za narednih tri do pet dana umesto, da ih bacite u kantu za smeće već sutradan. Njihova kora dobiće u frižideru nijansu smeđe boje, međutim unutra su i dalje izuzetno ukusne i dobre za jelo, pripremu smutija ili nekog zdravog obroka.
Možda ste primetili da je jezgro oraha pomalo masno. Ukoliko oljuštite orah i držite ga malo duže na pultu ili radnoj površini, nezasićene masti koje se u njemu nalaze počeće polako da isparavaju i maste površinu jezgra. A ukoliko nakon svega desetak dana probate orah osetićete da je, nažalost, užegao.
Čak i da pojedete takav orah verovatno neće biti štete po vaše zdravlje, međutim ukus vam se definitivno neće svideti. Zato održavajte dobar ukus orašastih plodova tako što ćete ih čuvati u vakuum kesi ili staklenoj posudi u frižideru. Na ovaj način orahe i druge orašaste plodove možete čuvati od četiri do šest meseci bez zamrzavanja.
Suvo meso, čajna kobasica, kulen i druge mesne prerađevine imaju manje šanse da sadrže bakterije nego kada je u pitanju kuvano meso. Međutim, to ne znači da je uvek 100% bezbedno. Čuvanje hrane ove vrste na nižim temperaturama može usporiti potencijalni razvoj bakterija i produžiti njen rok trajanja.
Ipak, za rizične grupe ljudi kao što su trudnice, starijie osobe ili ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom uvek treba termički obraditi ovakve vrste mesa ako su nešto duže u frižideru a nisu se još pokvarile, promenile boju ili miris. Na primer, neotvorenu šunku možete čuvati u frižideru do dve nedelje. Nakon što je otvorite najbolje je upotrebiti je u roku od tri do pet dana, naravno uz čašu vina.
Često ćete videti da kečap u restoranima stoji na pultu. Međutim to ne znači da bi tako trebalo da bude i u vašoj kući. Jedan od razloga zašto ga restorani nikada ne odlažu u frižider je i taj što se relativno brzo troši.
Međutim, kečap se lako može ukiseliti. Zato je najbolje držati ga u frižideru. Ukoliko sami pravite kečap, posebno bez konzervansa, obavezno ga skladištite u frižideru ili nekoj hladnijoj prostoriji. U mračnom prostoru i na sniženim temperaturama može trajati i do šest meseci.
Ukoliko se neke od ovih namirnica nalaze na vašem jelovniku obavezno ih odlažite u frižider. Na taj način ćete im produžiti svežinu, sačuvati sočnost i ukus, a pritom ćete i bacati manje hrane.