Svi znamo da su kupine zdrave i da ih treba konzumirati, iako nismo uistinu sigurni zbog čega. One su bogate dijetetskim vlaknima, vitaminom C i vitaminom K. Kupinu možemo slobodno nazvati prirodnim lekom. Znamo da su veoma ukusne i da se obično beru krajem leta. Međutim, da li ste probali kupinovo vino? U medicini je poznati kao eliksir, a za ljubitelje vina ovo je pravi doživljaj za čulo ukusa.
Plod kupine u sebi sadrži kalcijum, magnezijum, gvoždje, kalijum, gore pomenute vitamine, galotanin, jabučnu i vinsku kiselinu. Upravo zbog svega toga narodna medicina preporučuje konzumaciju kupine za ishranu dece, trudnica i anemičnih osoba. Kupinovo vino imao veoma prepoznatljivu tamnu boju i slatkasto blag ukus, zbog čega je veoma pitko. Najčešće se služi kao aperitiv ili uz dezert. Njegovim ukusom oduševljavaju se i oni koji nisu ljubitelji vina. Takođe, stalni je gost mnogih alkoholnih koktela.
Znalci kažu da je kupinovo vino najbolje kada se služi rashlađeno na temperaturi od 10 stepeni. Opšte je poznato da su alkoholna pića nešto što bi trebalo konzumirati sa merom i uživanjem. Često se zabranjuju trudnicama i osobama koje imaju zdravstvenih problema. Međutim, vino od kupine je od davnina poznato kao narodni lek. Kupine su odlični antioksidansi koji snižavaju holesterol, sprečavaju oštećenje krvnih sudova i čuvaju naš telo od gojaznosti i dijabetesa. Stručnjaci tvrde da je domaće kupinovo vino izuzetno dobro u borbi protiv srčanih bolesti.
U prodavnicama i diskontima pića uvek možete pronaći dobro kupinovo vino, međutim najbolje vino od kupina možete napraviti sami. Za to će vam biti potrebno samo dva sastojka – kupine i šećer. Razmera bi bila sledeća – na 5kg kupina dodajte 1,5kg šećera. Kupine je potrebno najpre dobro oprati, izgnječiti i staviti u neku veću posudu. Gnječite ih sve dok ne puste dovoljno soka i dok se u posudi ne stvori kašasta masa. Nakon toga dodajte potrebnu količinu šećera. Sve to prekrijte gazom ili krpom i ostavite da odstoji nedelju dana na hladnom mestu. Gustinu koja će se neizostavno pojaviti na vrhu treba skinuti kašikom, pa nakon toga vino procediti kroz gazu. Najbolje bi bilo ostaviti da kupinovo vino odstoji još nedelju dana u istim uslovima. Nakon toga sipajte vino u flaše i dobili ste savršen letnji napitak.
Najveća prednost kupinovog vina jeste što ne šteti vašem zdravlju, pa ga mogu konzumirati i trudnice. Dovoljna i preporučena doza je od 0,5dl do 1dl dnevno. Mnoge studije pokazale su da kupinovo vino snižava krvni pritisak opuštajući krvne sudove. Kupinovo vino preporučuje se takođe i anemičnim osobama.
S obzirom na to da pojačava lučenje estrogena i sadrži visok nivo mangana, vino od kupine je odličan saveznik u borbi protiv osteoporoze, naročito kod starijih osoba, jer jača kosti i sprečava lomove, a pomaže i u kasnijem zalečenju. Sa razlogom ga nazivaju eliksirom zdravlja. Svojim blagotvornim dejstvima poboljšava celokupno stanje organizma. Svakako je jasno da povremeno konzumiranje kupinovog vina može doneti zdravstvene benefite, dok će preterivanje doneti potpuno suprotan efekat. Imajte meru u svemu.
Vino je namenjeno za trenutke opuštanja i uživanja, pa ukoliko do sada niste, obavezno isprobajte kupinovo vino i zaljubite se u njegov ukus. Priuštite sebi jednu čašu zdravog zadovoljstva i uživajte u svim slobodnim trenucima.