Iako je Grčka nadaleko poznata po fascinantnoj istoriji, očaravajućim ostrvima i visokim temperaturama, zna se i da ima neka od najukusnijih jela, koja su veoma popularna u celom svetu.
To je razlog zašto pri povratku iz ove zemlje pokušavamo da saznamo kako se pravi grcka salata, koji je najbolji giros recept, kao i trikove za mnoge druge obroke sa ovog podneblja.
Stoga u nastavku navodimo 3 glavna jela za sve one, kojima je grčka kuhinja jedna od najboljih! Recepti ove zemlje odvešće vas na jedno ukusno putovanje, a vaša porodica će se sigurno vratiti po repete.
Postala je jedna od najomiljenijih na svetu, i to sa dobrim razlogom! Ona tradicionalna, poznata i kao Horiatiki, prepuna je vitamina i minerala, za koje je dokazano da pomažu u održavanju zdravog tela i uma.
Danas postoji mnogo varijacija grčke salate, a onu autentičnu prepoznaćete po osnovnim sastojcima – paradajzu, krastavcu, crvenom luku, maslinama, feti, origanu i maslinovom ulju. Kombinovanje ovih sastojaka jednostavan je način za dodavanje osnovnih vitamina i minerala u vašu svakodnevnu ishranu.
Takođe vam garantujemo da većina Grka preko leta konzumira Horiatiki svakog dana. Grčka salata je niskokalorična i bogata hranljivim materijama, a takođe vam pruža određenu dozu vitamina A i C, kao i kalijuma i gvožđa. Sadrži i fitonutrijente i antioksidanse, koji smanjuju rizik od zdravstvenih problema, poput srčanih oboljenja i raka.
Ukoliko vas zanima kako se pravi grcka salata, postupak je vrlo jednostavan. Najpre isecite krastavac, papriku, paradajz i crveni luk, a zatim ih stavite u veliku činiju. Da biste napravili sos, u manjoj posudi umutite beli luk, origano, senf, sirće, so i biber.
Počnite da mešate ove sastojke i polako dodajte maslinovo ulje da biste sjedinili smešu. Nakon toga, povrće prelijte ovim sosom i dodajte mu fetu i masline, a zatim sastojke lagano promešajte.
Ostavite 30 minuta da se namirnice sjedine, a zatim poslužite salatu i uživajte u njenom predivnom ukusu. Takođe je možete dodati kao prilog glavnom obroku. Nakon što smo vam otkrili kako se pravi grcka salata, nabavite neophodne namirnice i uživajte u njenom spremanju.
Danas pričamo i o girosu. Ako niste imali priliku da ga probate ranije, onda ste propustili najsočnije i najukusnije zalogaje, koje vam pruža grčka kuhinja. U pitanju je topla lepinja napunjena gril mesom, koje je preliveno tzatziki sosom, limunovim sokom, lukom, paradajzom i krastavcima.
Drugim rečima, preukusno jelo! U Grčkoj ga poslužuju tako što stave pomfrit u samu lepinju, umesto da ga dodaju sa strane. Ako niste bili u Grčkoj, ne morate žaliti, jer u nastavku sa vama delimo giros recept, koji je veoma jednostavan za pripremu.
Predlažemo vam da kombinujete mleveno goveđe i jagnjeće meso, kako bi ste dobili karakterističan ukus, koji ćete pronaći u grčkim restoranima. Jedina mana jeste ta što ovaj spoj namirnica zahteva više vremena za spremanje.
Naime, za pripremu girosa biće vam potrebno oko 2 sata, ukoliko koristite kupovne lepinje. Nakon što sjedinite ove dve pomenute vrste mesa, začinite smesu solju, origanom, majčinom dušicom i ruzmarinom.
Meso možete oblikovati u pojedinačne pljeskavice, da biste dobili više ukusnih rubova. Nakon toga naređajte meso na štapiće i pecite ga u rerni 40 minuta na 230 stepeni, a zatim još 30 minuta na 200 stepeni.
Nakon pečenja, skinite meso sa ražnjića, isecite porciju i stavite je u lepinju, a zatim je prelijte tzatziki sosom, paradajzom, lukom, krastavcima i uživajte u bogatstvu ukusa. Ne zaboravite i pomfrit, koji možete ispeći dok se meso kuva i poslužiti ga kao prilog uz obrok.
Ovo jelo je nadaleko poznato – kremasto, sočno i apsolutno ukusno! Musaka je veoma popularna u Grčkoj, jer se poslužuje u gotovo svakoj taverni i priprema u domaćinstvima za porodične obroke.
U pitanju je jelo, čiji je glavni sastojak krompir. Nakon što se iseče na komade, stavlja se u pleh zajedno sa sočnim goveđim ili jagnjećim mlevenim mesom, preliveno sosom od paradajza, kremastim bešamel sosom, a zatim se peče do savršeno zlatne boje.
Mnogi veruju da je pravljenje musake teško, međutim, to je daleko od istine! U stvarnosti, grčka kuhinja je prilično jednostavna, tako da se pravljenje musake svodi na tri vrlo jednostavna ključna koraka:
• pripremanje mesa
• sečenje patlidžana i krompira
• priprema bešamel sosa i sastavljanje
Ukoliko ne znate šta da pripremite za svoje prijatelje ili porodicu, onda je musaka jedan od mogućih izbora. Priprema će možda trajati duže i moraćete da zaprljate posuđe, ali videćete da je bilo vredno truda, jer ćete oduševiti svoje najdraže.