Vino je namenjeno za mnoštvo lepih trenutaka u životu – romantične večeri ne mogu da proteknu bez jedne dobre, stare boce skupocenog vina, kao ni nedeljni ručkovi u krugu porodice i prijatelja, Nova godina ne bi bila to što jeste bez penušavog šampanjca...
Vino predstavlja vrlo elegantan i sofisticiran način da se opustite, relaksirate, da uživate u čarima prijatnog ukusa, a osim svega toga, to je zdravo piće, koje čak i lekari preporučuju zbog gastrointestinalnog trakta i zdravlja srca i kardiovaskularnog sistema.
Međutim, i od boljeg ima bolje, a to je – vino od aronije.
Radi se o tamnim i sitnim bobicama, tj. listopadnom grmu, koji potiče iz Severne Amerike, a u tajne aronije bili su upućeni i Indijanci. Oni su znali da je ovo biljka koja je izvor antioksidanasa, kao i vitamina koji hrane telo i um.
Međutim, aronija je dugo bila nešto kao dobro čuvana tajna, i nije stekla popularnost kakvu zaslužuje, sve do nedavno, sa razvojem savremenog društva.
Enologija proučava lekovita svojstva aronije, od kojih su najvažnija:
Sve što smo pobrojali, moguće je dobiti, barem jednim delom, u čaši vina od aronije. Proizvođači ovog zdravog napitka garantuju posebnu aromu, kao i užitak u konzumiranju. Pomešane su kisele i slatke note, što doprinosi izuzetnoj pitkosti i punoći ukusa. Nakon samo jedne čaše, zaključićete da nešto slično nikada niste probali, a svakako ne vino koje je zdravije.
Pravljenje vina podrazumeva odabir najboljih plodova ove biljke, zbog čega se postiže prepoznatljiva rubin crvena boja, ali i savršena aroma. Interesantno je da aronija ima jedan simpatičan nadimak, a to je super bobica – posle konzumacije i vi ćete se osećati super, posebno ako vam to postane nova zdrava navika.
Potrebno je da bocu rashladite na temperaturi od 14-16 stepeni, a za pun hedonistički užitak, iskombinujte vino od arnoje sa jelima sa roštilja, mesom divljači, razniim aromatičnim umacima...
Kada popijete vino od ove čudesne biljke, to će uticati da se pritisak snizi, a iz toga sledi da ljudi koji imaju nizak krvni pritisak treba da piju ovo vino u manjim i umerenijim količinama.
Razne vrste vina se mogu proizvesti od aronije, ali je ona najzgodnija za likere i slatka i jaka vina. Takođe, suva vina se ne prave često, zato što je ukus previše težak i opor. Aronija dozvoljava da se kombinuje i sa drugim voćem, pa vam preporučujem da se zasladite vinom napravljenim od jesenjih jabuka i aronije.
Sibirska borovnica je zdrava i ukusna, i kao takva, preporučljiva ako ste u isto vreme i hedonista i neko ko veoma vodi računa o svom zdravlju.